Festivals hebben steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Na afloop van een festival is er een enorme hoeveelheid afval dat achterblijft op het terrein. Dat terwijl we maar één aarde hebben en we ons bewust moeten zijn van het afval dat we produceren. Om deze reden zetten organisatoren van festivals een stapje harder, door gebruik te maken van duurzamere materialen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van herbruikbare bekers voor frisdrank en bier. Maar ook polsbandjes zijn een typisch voorbeeld van een product dat eenmalig wordt gebruikt en daardoor leidt tot veel wegwerpafval. Ook daarvoor is een oplossing bedacht: het duurzame polsbandje.

 

Polsbandjes met aandacht voor duurzaamheid

Organisatoren van festivals en andere evenementen waarvoor polsbandjes worden gebruikt, hebben iets te kiezen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van bandjes die duurzaam zijn geproduceerd. Denk aan een festivalpolsbandje met een speciale bamboesluiting. Dit soort bandjes hebben een veel minder grote ecologische afdruk, doordat ze van 50 procent minder plastic worden gemaakt. Het buitenste gedeelte is gemaakt van een duurzaam materiaal als bamboe, zodat het er ook nog goed uitziet.

 

Verschillende soorten duurzame materialen

Bij de keuze voor polsbandjes is het ook mogelijk om gebruik te maken van andere duurzame polsbandjes. Onder meer gerecyclede materialen zoals biologisch katoen, kurk, PET en bamboe zijn daarvoor zeer geschikt. Deze polsbandjes zijn dan ook ideaal voor organisatoren van evenementen en festivals die hun ecologische afdruk zo klein mogelijk willen houden. Eventueel kunnen de bandjes ook worden uitgerust met een RFID-chip. Uiteraard is het ook mogelijk te kiezen voor minder duurzame bandjes, wanneer het vooral draait om het aanschaffen van zeer goedkope bandjes.

 

Alternatieven duurzame polsbandjes

Soms is duurzaamheid niet de belangrijkste reden om te kiezen voor een bepaald materiaal. Bandjes worden vaak gebruikt als effectieve en goedkope manier om de toegang te controleren. In zulke gevallen is het mogelijk te kiezen voor bedrukte of onbedrukte polsbandjes van Tyvek. Deze bandjes zijn zeer sterk en kunnen tegen een stootje, mede dankzij de sterke lijm en kwaliteit. Daarmee zijn dergelijke bandjes één van de beste keuzes op de markt. Het is ook mogelijk te kiezen voor materialen zoals siliconen.